Решение № 92 от 05.02.1968 г.

ПРИ КВАЛИФИКАЦИЯТА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕД ВИД САМО СЪСТАВОМЕРНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ОБЩЕСТВЕНООПАСНОТО ДЕЯНИЕ, А ПРИ ОТЧИТАНЕТО НА СМЕКЧАВАЩИТЕ И ОТЕГЧАВАЩИ ОБСТОЯТЕЛСТВА СЪДЪТ Е ДЛЪЖЕН ДА ВЗЕМЕ ПРЕД ВИД ЦЯЛОТО КОНКРЕТНО СВОЕОБРАЗИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ПРИ КОИТО Е ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО СТЕПЕНТА НА ОБЩЕСТВЕНАТА ОПАСНОСТ НА ДЕЯНИЕТО И ДЕЕЦА, ПОДБУДИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЯНИЕТО И ДРУГИТЕ СМЕКЧАВАЩИ И ОТЕГЧАВАЩИ ОБСТОЯТЕЛСТВА.

Чл. 54, 55 и 56 НК

Чл. 34, 35 и 36 НК (отм.)

Оплакването, че съставомерните белези на деянието по чл. 146, ал. 4, пр. 1 и 2 и чл. 334, ал. 2 НК са взети пред вид от съда и като отегчаващи обстоятелства, респективно като съображения да не се отложи изтърпяването на наложеното наказание, не се оправдава от фактическа и правна страна. Съдът при преценката на този въпрос и при определяне размера на наказанието е взел пред вид не само обстоятелствата, че подсъдимият е бил в пияно състояние и че е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, които обстоятелства са съставомерни белези на деянието, за което той е предаден на съд и осъден, но и степента на опиването, характера на нарушенията, тежестта на нараняванията и изобщо всички конкретни обстоятелства, свързани с престъплението.

При квалификацията на престъплението се вземат пред вид само съставомерните белези на общественоопасното деяние, а при отчитането на смекчаващите и отегчаващите обстоятелства съдът е длъжен да вземе пред вид цялото конкретно своеобразие на обстоятелствата, при които е извършено престъплението, включително степента на обществената опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи обстоятелства Постъпвайки така, съдът не е нарушил чл. 34, 35 и 36 НК (отм.).

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: