Решение № 639 от 28.10.1992 г.

С ПРЕДПРИЕМАНЕТО НА ДЕЙСТВИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ ОТНЕМАНЕ ВЛАДЕНИЕТО НА ВЕЩТА, ЗАПОЧВА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ДЕЯНИЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО КРАЖБА И Е НАЛИЦЕ ОПИТ, А НЕ ПРИГОТОВЛЕНИЕ.

Чл. 17, ал. 1 НК

Чл. 18, ал. 1 НК

Докладчик председателят на отделение Марко Стойков

Установено е по делото, че подсъдимият, който е работил като шофьор във „Винпром“ гр. Б., в деня на извършване на престъплението, прибирайки се от път, видял няколко кашона с бутилки с вино извън склада. Наоколо нямало никой и той решил да ги вземе със себе си. Натоварил ги в камиона, вкарал го в гаража, покрил кашоните да не се виждат и заключил гаража. На другия ден обаче при опит да ги изнесе бил заловен.

При тази фактическа обстановка съдът е приел, че извършеното съставлява приготовление към кражба на обществено имущество по чл. 195, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 4 НК.

Квалификацията на деянието противоречи на закона. Изпълнителното деяние на престъплението кражба се характеризира с действия, които първо са насочени към отнемане на вещта от владението на нейния собственик (владелец или държател) и второ – които са насочени към установяване на свое владение върху вещта. С извършване на първите действия – за отнемане на вещта от владението на нейния собственик (владелец или държател), започва изпълнителното деяние на престъпление кражба. Изпълнителното деяние завършва с установяване на свое владение върху вещта, предмет на кражбата, от страна на дееца.

В конкретния случай подсъдимият е извършил действия за отнемане на владението върху кашоните с вино от владението на собственика – завода „Винпром“; взел е кашоните, сложил ги в кабината на камиона, покрил ги да не се виждат, т.е. отнел е възможността на завода да се разпорежда с това вино като със свое. Затова правилната квалификация на деянието е опит за кражба, а не приготовление за извършване на кражба.

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: