Решение № 568 от 27.11.1986 г.

ЗА ПРИГОТОВЛЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КРАЖБА Е НЕОБХОДИМО ДЕЕЦЪТ НЕ САМО ДА Е ИМАЛ НАМЕРЕНИЕ И ДА Е ПОДГОТВИЛ УСЛОВИЯ ЗА ТОВА, НО ДА Е ИМАЛ И ОБЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КРАЖБА НА ОБЩЕСТВЕНО ИМУЩЕСТВО.

Чл. 195, ал. 4 във вр. ал. 1, т. 4 НК

За да признае подсъдимия В. В. за виновен по предявеното му обвинение за приготовление за извършване на кражба на обществено имущество, районният съд приел за установено, че на 10.VII.1985 г. той бил на работа като помпиер в Петролна база – гр. П., нощна смяна. Тъй като имал намерение да извърши кражба на бензин, поставил в личния си автомобил девет празни туби и оставил автомобила на улицата откъм задната страна на базата, където било забранено паркирането. През нощта служители на МВР направили проверка и деянието било разкрито.

Съдът обаче не изследвал възможностите на подсъдимия да извърши кражба на бензин тази нощ. От показанията на свидетелите Б. П. и П. Х. е установено, че от стационарните резервоари не е възможно да се източи бензин. Такава възможност съществувала при разтоварването на вагони-цистерни, каквито на 10.VII.1985 г. в базата не били докарани.

За приготовление за извършване на кражба е необходимо не само деецът да е имал намерение и да е подготвил условия за това, но и да е имал обективна възможност да отнеме обществено имущество.

Независимо от това, не е изяснено възражението на подсъдимия при съдебното дирене, че имал намерение да закупи нафта с подготвените в колата му туби. Не е изяснено как е охранявана базата и дали подсъдимият е имал някаква възможност да изнесе туби с бензин от неохраняемо място.

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: