Решение № 531 от 19.10.1979 г.

ЗА НАЛИЧИЕТО НА СЪУЧАСТИЕ Е НЕОБХОДИМО ЗАДРУЖНА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

ПРОСТОТО ЗНАНИЕ ОТ ЕДНО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, ЧЕ ДРУГО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ВЪРШИ ПРИСВОЯВАНЕ, НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА СЕ ПРИЕМЕ, ЧЕ Е НАЛИЦЕ СЪУЧАСТИЕ В НЕГО КАТО СЪИЗВЪРШИТЕЛСТВО.

Чл. 20, ал. 2 НК

Чл. 201 – 205 НК

Окръжният съд с преценил събраните доказателства и въз основа на тях е направил извод, че подсъдимите са присвоявали от повереното им обществено имущество. Поради влошените отношения и настъпилия развод между тях с приел, че обясненията на Я. са недостоверни и че размерът на присвояването трябва да се ограничи до размера на признанието, направено от подсъдимите на предварителното следствие – около 500 лв., от подсъдимия А. и около 1000 лв. от подсъдимата Я. Събрал е тези суми и е определил общия размер на присвояването на 1500 лв.

За да приеме, че е налице присвояване на сумата 1500 лв., съдът приема, че двамата подсъдими са действували в съучастие като съизвършители. Като мотиви за този извод сочи: „Всеки един от тях е знаел, че другият върши присвояване, както и че се касае до продължавана престъпна дейност.“ Този извод на съда противоречи на основните принципи, залегнали в чл. 20 НК определящи съучастието като задружна престъпна дейност в осъществяване на умишлено престъпление. Не може да се сподели разбирането на съда, че простото знание, че се върши присвояване от друго материално отговорно лице, е равно на съучастие в престъплението. Това е така, защото това становище практически води до заличаване разликата между недоносителството и съучастието в умишлените престъпления. От друга страна, няма значение дали престъпленията са извършени с единични деяния или са осъществени с две или повече деяния на едно и също по вид престъпление.

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: