Решение № 492 от 22.10.1980 г.

ПРИ СЪЗНАВАНАТА НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ, ЗА ДА СЕ ПРИЛОЖИ ЧЛ. 124 НК, СЛЕДВА ДА СЕ УСТАНОВИ ПО ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛЕН И НЕСЪМНЕН НАЧИН, ЧЕ ДЕЕЦЪТ Е ВЗЕЛ МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТА.

ЧЛ. 124 НК

Окръжният съд е приел от фактическа страна, че при скарването подсъдимият вдигнал лопатата, с която работил, и нанесъл удар с нея в тилната част от главата на пострадалия. Замахнал и нанесъл и втори удар, който попаднал в гърба. От ударите били причинени тежка мозъчна травма, изразяваща се в контузия на главния мозък, счупване на черепа, епидурален хематом, вътрешномозъчен кръвоизлив, оток на мозъка, увреждане на белите дробове и др. В резултат на тези увреждания въпреки бързата лекарска интервенция пострадалият починал.

Това деяние на подсъдимия е квалифицирано като престъпление по чл. 124, ал. 2 НК. В мотивите на присъдата е посочено, че деецът е действувал с намерение да причини тежка телесна повреда и че относно допълнителния резултат – смъртта на увредения, е проявил „съзнавана непредпазливост“ (л. 6 от мотивите).

Правните изводи на съда са явно необосновани и противоречат с материалния закон. Разликата между евентуалния умисъл и съзнаваната непредпазливост (самонадеяността) се изразява в това, че в първия случай деецът съзнателно допуска общественоопасните последици, а при съзнаваната непредпазливост, макар и да съзнава, че те могат да настъпят, лекомислено се надява, че може да ги избегне, защото е взел мерки за предотвратяването им. Окръжният съд, след като е приел, че е налице съзнавана непредпазливост, фактически е приел и това, че подсъдимият е съзнавал, че смъртта може да настъпи. За да се приложи чл. 124 НК обаче, е необходимо да се докаже и другата предпоставка на съзнаваната непредпазливост – изискването деецът да е взел мерки, за да не настъпи резултатът. За такива мерки подсъдимият въобще не е говорил, нито се е позовал на тях. От друга страна, не са събрани каквито и да било доказателства за такива мерки. Това прави присъдата явно необоснована, тъй като не може да има съзнавана непредпазливост, когато деецът въобще не е взел мерки да избегне съзнавания резултат.

На второ място, както е указано в т. 4 на Постановление № 14/63 г. на Пленума на Върховния съд, при преценка субективната страна на престъплението против живота и здравето на гражданите трябва да се изхожда от „психическото състояние на виновния към резултата с оглед средството, с което действува, силата на удара или ударите, интензивността на посегателството, уязвимостта на органа, върху който се посяга, и др.“. Както е посочено в р. 18-71-ОСНК, когато деецът действува от близко разстояние с опасно оръдие и насочва ударите си към главата на човек, той не може да не съзнава, че не може да отмери ударите си така, че да се ограничи в нанасянето само на телесна повреда. Това не е имал пред вид окръжният съд при преценка вида и характера на умисъла и непредпазливостта, затова е постановил един необоснован съдебен акт. Това налага отменяването на присъдата на основание чл. 328, т. 1 и 4 НПК и връщане на делото на окръжния съд за ново разглеждане от друг състав. Въпросът за вида на умисъла е въпрос по съществото на делото и може да се разреши само от съда по същество, който го разглежда – р. 1-73-ОСНК.

При новото разглеждане на делото окръжният съд следва да обсъди и останалите доводи относно достоверността на свидетелските показания. С оглед на новите фактически констатации и правни изводи съдът следва да реши въпроса за раздразненото състояние на подсъдимия и за размера на наказанието, което трябва да му се наложи.

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: