Решение № 311 от 28.06.1972 г.

ИДЕАЛНА СЪВКУПНОСТ ИМА, КОГАТО С ЕДНО ДЕЯНИЕ ДЕЕЦЪТ ЗАСТРАШАВА ИЛИ УВРЕЖДА РАЗЛИЧНИ НЕЗАВИСИМИ ЕДИН ОТ ДРУГ ОБЕКТИ НА ПОСЕГАТЕЛСТВО, И ТО ТАКА, ЧЕ ЕДНОВРЕМЕННО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ОТ ОБЕКТИВНА И СУБЕКТИВНА СТРАНА ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДЕЯНИЯ НА ДВЕ ОТДЕЛНИ САМОСТОЯТЕЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

КОГАТО С ЕДНО ДЕЯНИЕ ДЕЕЦЪТ ЗАСЯГА ЕДНО И СЪЩО ОБЩЕСТВЕНО ОТНОШЕНИЕ, КАТО НАНАСЯ НА ЕДНО ЛИЦЕ УВРЕЖДАНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ОЦЕНЯТ ЕДНОВРЕМЕННО КАТО ЛЕКА, СРЕДНА И ТЕЖКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА, ЩЕ Е НАЛИЦЕ ПРИВИДНА ИДЕАЛНА СЪВКУПНОСТ, ИЗРАЗЕНА ЧРЕЗ ПОГЛЪЩАНЕ, И ЩЕ СЕ НОСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ САМО ЗА НАЙ-ТЕЖКОТО УВРЕЖДАНЕ ПО ЧЛ. 128 НК.

Чл. 23, ал. 1 НК

Чл. 128 НК

Районният съд е приел, че като излезли от пивницата, подсъдимите решили да се саморазправят с циганите. Въоръжили се с дъски, „настигнали X. А. К. и започнали да му нанасят удари. Един от ударите попаднал в главата и счупил черепа му.“ От увреждането настъпило „ослепяване на лявото око и повреждане слуха на лявото ухо“. Според съда „ударът, който дал толкова тежки поражения, е нанесен от единия от двамата подсъдими, но понеже има участие на двамата в боя“, е прието, че подсъдимите в съизвършителство са извършили две престъпления: тежка телесна повреда (чл. 128 НК) за ослепяване на окото и средна телесна повреда (чл. 129 НК) за увреждане на слуха. С отделни диспозитиви за всяко престъпление е наложено наказание и по съвкупност чл. 23, ал. 1 НК, е определено едно общо наказание от една година лишаване от свобода. Следователно съдът е приел, че е налице идеална съвкупност. Този му извод противоречи на материалния закон. Идеална съвкупност има, когато с едно деяние деецът застрашава или уврежда различни независими един от друг обекти на посегателство, и то така, че едновременно се осъществяват от обективна и от субективна страна изпълнителните деяния на две отделни самостоятелни престъпления. Налице е само едно престъпление, когато деянието засяга само един и същ вид обществени отношения и само привидно осъществява няколко престъпни състава. Такива са случаите, когато:

а) Деянието сочи на престъпления, които се намират помежду си в отношение на общ и специален състав. Тук специалният състав, който включва хипотези, които са очертани в общия състав, включва неговото приложение. Например при длъжностното присвояване няма да има освен престъплението по чл. 202, ал. 1, т. 1 НК още и престъпление по чл. 282, ал. 1 НК.

б) Деянието разкрива признаците на състави, които помежду си са в отношение на основен с квалифициран или привилегирован. Престъплението ще се субсумира не под основния, а под квалифицирания или привилегирования състав. Така, ако нанесените щети са възстановени до откриване на заседанието в първоинстанционния съд, деянието ще бъде престъпление по чл. 212, ал. 5 НК, а не едновременно по чл. 212, ал. 1 и чл. 212, ал. 5 НК.

в) Деянието сочи, че трябва да се приложат две материалноправни норми, едната от които е субсидиaрна. Последната ще намери приложение само по изключение, ако за случая първата не се приложи. Пример за това е съотношението между чл. 202, ал. 1, т. 1 и чл. 330 НК. Ако улесняващото престъпление е пожар по чл. 330, ал. 1 НК, присвояването ще се квалифицира по чл. 202, ал. 1, т. 1 НК. Ако обаче от пожара са последвали значителни вреди или смърт за някого, ще се запазят две престъпления по чл. 201 НК и по чл. 330, ал. 3 НК, защото за този вид пожар е предвидено по-голямо наказание от това за квалифицирано длъжностно присвояване.

г) Деянието сочи на състави, които се поглъщат. Поглъщането е налице, когато при установяване състава на дадено престъпление законът е съобразил, че свързаните с него допълнителни последици се обхващат така, че съставът на другия законен текст повече не се взема пред вид. Затова убийството поглъща телесните повреди, извършителството, подбудителството и помагачеството, завършеното престъпление опита и приготовлението и др.

д) Деянията сочат престъпления, които се намират в отношение на алтернативност. В зависимост от това, дали деецът има фактическата власт върху вещта, деянието може да бъде или кражба, или обсебване.

В случая предмет на разглеждане е привидна идеална съвкупност, защото има условия за поглъщане. И това е така, защото, когато с едно деяние деецът засяга едно и също обществено отношение, като нанася на едно лице увреждания, които могат да се оценят едновременно като лека, средна и тежка телесна повреда, ще е налице поглъщане и ще носи наказателна отговорност за най-тежкото увреждане по чл. 128 НК.

Advertisements

~ от penallaw на септември 9, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: