Решение № 608 от 26.11.1975 г.

АКО МЕЖДУ ПОВЕДЕНИЕТО НА ПОДСЪДИМИЯ И СВЪРЗАНИЯ С НЕГО ПРЕСТЪПЕН РЕЗУЛТАТ НЕ СЕ НАМЕСИ НОВА ПРИЧИНА, ПОСТАВЕНА ОТ ДРУГО ЛИЦЕ, НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРЕКЪСВАНЕ НА ПРИЧИННАТА ВРЪЗКА.

Чл. 115 и 35, ал. 2 НК

Установено е от фактическа страна, че на пострадалия било причинено счупване на черепа в областта на лявото теме, от което последвал кръвоизлив под и в меките мозъчни обвивки, който първоначално е бил по-малък, по-късно е нараствал постепенно и в края на краищата е довел до силно притискане на мозъка, от което последвала смъртта му.

Именно поради този характер на нараняването нито пострадалият, нито лекарят, който дал първоначална помощ, не са могли да разберат неговата сериозност. Смъртта е настъпила на 63-тия ден след нараняването, а неговият вид е бил констатиран след извършената ексхумация.

Авторът на този удар е несъмнено установен, а това не е отрекъл и подсъдимият. Той оспорва само обстоятелството, че е нанесъл удара с тъпата част на брадвичката, и твърди, че го ударил с дърво. Дори да оставим настрана обстоятелството, че доказателствата потвърждават, че се касае до удар с брадвичката, ударът е бил така силен, че е довел до посоченото счупване на черепа. Именно поради това в конкретния случай е съвсем безразлично с какво средство е причинен, защото то е било годно и е довело до смъртта на пострадалия. При такъв удар на това място обосновано окръжният съд е приел, че намерението на подсъдимия е било да лиши от живот пострадалия. В същата посока убедително говори и обстоятелството, че при предшествуващите схватки между двамата същата вечер в кръчмата подсъдимият се заканил да убие пострадалия и след като бил изгонен, отишъл в дома си и се въоръжил с брадвичката.

Липсата на необходимата медицинска помощ в този случай не води до прекъсване на причинната връзка между поведението на подсъдимия и резултата, защото липсва намеса на друга причина. Без този удар смъртта на пострадалия не би настъпила и това е безспорно. Така че причината за неговата смърт е установена. Обстоятелството, че пострадалият е продължил да употребява алкохол, като не е знаел и не е могъл да предполага действителното си състояния, както и обстоятелството, че не му е оказана достатъчна медицинска помощ, са отчетени от съда по същество, когато е определял наказанието на подсъдимия, но те не прекъсват поставената от него причинна зависимост между поведението му и настъпилия противоправен резултат.

Advertisements

~ от penallaw на септември 7, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: