Решение № 109 от 16.03.1979 г.

КОГАТО ПРЕДВИДЕНОТО В ОСОБЕНАТА ЧАСТ НА НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НАКАЗАНИЕ ЗА СЪОТВЕТНИЯ ВИД ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ЗАМЕНЕНО НА НЕПЪЛНОЛЕТЕН ПО РЕДА НА ЧЛ. 63 ОТ СЪЩИЯ, КОДЕКС С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА БЕЗ ПРЕДВИДЕН НАЙ-НИСЪК ПРЕДЕЛ ЗА ПОСЛЕДНОТО, А СА НАЛИЦЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ИЛИ МНОГОБРОЙНИ СМЕКЧАВАЩИ ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВА И КОНСТАТАЦИЯ НА СЪДА, ЧЕ И НАЙ-ЛЕКО ПРЕДВИДЕНОТО В ЗАКОНА НАКАЗАНИЕ СЕ ОКАЗВА НЕСЪРАЗМЕРНО ТЕЖКО, СЛЕДВАЩОТО НАКАЗАНИЕ, КОЕТО СЛЕДВА ДА СЕ НАЛОЖИ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИЯ, Е ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ.

Чл. 62, 63, ал. 1, т. 4 и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ НК

Подсъдимият е осъден за извършено престъпление като непълнолетен. Правилно е прието, че наказанието му следва да се определи при наличие на многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, т. е. при приложението на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ НК. При определяне на наказанието обаче съдът е особено съществено нарушил чл. 62 и 63, ал. 1, т. 4 и 5 НК. За престъплението по чл. 191, ал. 2 НК се предвижда по Особената част на Наказателния кодекс наказание от две до пет години лишаване от свобода. Последното съгласно чл. 63, ал. 1, т. 4 НК. за непълнолетните се заменя с лишаване от свобода до две години. При приложението на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ НК, тъй като предвиждащото се за непълнолетните наказание няма минимум, следва да се премине към друг род наказание. а именно обществено порицание, с каквото съгласно т. 5 на чл. 63, ал. 1 НК се заменя задължително поправителният труд, глобата и задължително заселване наказания, които съгласно чл. 62 НК не могат да се налагат на непълнолетните.

При това положение, като е наложил на подсъдимия наказание от шест месеца лишаване от свобода, районния съд е допуснал особено съществено нарушение на закона.

Advertisements

~ от penallaw на септември 7, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: